na podstawie przepisu: https://madameedith.com/przepis/ogorki-konserwowe-korniszony/
składniki:
- 2,5 kg małych ogórków (istotne jest to, żeby były małe)
- ok. 6 łyżeczek gorczycy (na litrowy słoik 1 pełna łyżeczka, na mniejsze - proporcjonalnie)
- koper
- 2 litry wody
- 1/3 l octu spirytusowego
- 2 łyżki soli
- 8 łyżek cukru
- ok. 20 ziarenek ziela angielskiego
- 8 liści laurowych
sposób:
Słoiki myjemy/parzymy. Ogórki myjemy. Do każdego słoika wkładamy kawałki kopru, odpowiednią ilość gorczycy i upychamy ciasno ogórki. W garnku gotujemy wodę z przyprawami; po zagotowaniu dodajemy octu i czekamy aż zawrze.
Ogórki zalewamy miksturą (przyprawy rozkładamy w miarę równo po słoikach) i zakręcamy. Odkładamy do góry dnem na dobę. NIE TRZEBA ICH PASTERYZOWAĆ.
Ogórki odstawiamy na 2-3 miesiące do piwnicy, żeby się zakonserwowały.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz