na podstawie: https://cookieandkate.com/classic-minestrone-soup-recipe/ i https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/minestrone-soup/
składniki (na 7-8 porcji):
składniki (na 7-8 porcji):
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- 2 laski selera naciowego
- 2-3 ziemniaki
- 2 średnie (lub mniejsze) cukinie
- 1 nieduży por
- 2 ząbki czosnku
- pomidory koktajlowe - przynajmniej jedna puszka, ale jak są świeże to dobrze jest dać i 0,5 kg
- ok. 100-200 ml przecieru pomidorowego (można pominąć jeśli daje się dużo świeżych i pełnych smaku pomidorów koktajlowych)
- duża garść świeżego szpinaku, albo jarmużu, albo kapusty włoskiej, albo kapusty białej - posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- ew. duża garść fasolki szparagowej
- ew. puszka białej fasolki (choć mnie się ostatnio nie zmieściło już nic do garnka)
- oliwa
- starty twardy ser do podania
sposób:
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę i dodać posiekaną cebulę, gdy zacznie się złocić, dodać posiekany czosnek i kolejno: pokrojonego selera naciowego, posiekanego pora, startą na dużych oczkach lub pokrojoną marchewkę, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i przecier pomidorowy lub część pomidorków oraz ew. fasolkę szparagową. Posolić i posmażyć wszystko kilka minut. Następnie dodać tymianek i oregano, liście laurowe, wodę (jakoś niespełna litr), pokrojoną w półplasterki cukinię i ew. fasolkę. Wszystko pogotować ok. 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać pozostałe pomidorki i zieleninę, pogotować jeszcze chwilę i doprawić. Podawać posypane startym serem.
Uwaga: Włosi przygotowują tą zupę z makaronem, ale mnie makaron do tego zupełnie nie pasuje, zwłaszcza, że jak się to wszystko wrzuci do garnka, to tam już nie ma miejsca, bo jest tak gęsto.
Uwaga: Włosi przygotowują tą zupę z makaronem, ale mnie makaron do tego zupełnie nie pasuje, zwłaszcza, że jak się to wszystko wrzuci do garnka, to tam już nie ma miejsca, bo jest tak gęsto.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz