zupa minestrone

na podstawie: https://cookieandkate.com/classic-minestrone-soup-recipe/ i https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/minestrone-soup/

składniki (na 7-8 porcji):

  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 średnie (lub mniejsze) cukinie
  • 1 nieduży por
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory koktajlowe - przynajmniej jedna puszka, ale jak są świeże to dobrze jest dać i 0,5 kg
  • ok. 100-200 ml przecieru pomidorowego (można pominąć jeśli daje się dużo świeżych i pełnych smaku pomidorów koktajlowych)
  • duża garść świeżego szpinaku, albo jarmużu, albo kapusty włoskiej, albo kapusty białej - posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • ew. duża garść fasolki szparagowej
  • ew. puszka białej fasolki (choć mnie się ostatnio nie zmieściło już nic do garnka)
  • oliwa
  • starty twardy ser do podania

sposób:

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę i dodać posiekaną cebulę, gdy zacznie się złocić, dodać posiekany czosnek i kolejno: pokrojonego selera naciowego, posiekanego pora, startą na dużych oczkach lub pokrojoną marchewkę, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i przecier pomidorowy lub część pomidorków oraz ew. fasolkę szparagową. Posolić i posmażyć wszystko kilka minut. Następnie dodać tymianek i oregano, liście laurowe, wodę (jakoś niespełna litr), pokrojoną w półplasterki cukinię i ew. fasolkę. Wszystko pogotować ok. 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać pozostałe pomidorki i zieleninę, pogotować jeszcze chwilę i doprawić. Podawać posypane startym serem.

Uwaga: Włosi przygotowują tą zupę z makaronem, ale mnie makaron do tego zupełnie nie pasuje, zwłaszcza, że jak się to wszystko wrzuci do garnka, to tam już nie ma miejsca, bo jest tak gęsto.

koniec.

Komentarze