składniki (na 6-8 porcji):
- 1 spora główka kapusty
- pęczek cybuchów (może być z małymi cebulkami)
- 2 mniejsze lub 1 większy pęczek koperku
- 1 lub 2 marchewki
- 2 łyżki mąki graham, lub innej z otrębami
- 2 łyżki mąki pszennej
- niespełna pół kostki masła
- 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- ew. 1 nieduża cebula
sposób:
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać ok 100 ml. wody i dusić na wolnym ogniu z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pociętą w plastry (lub pół-plastry) marchewkę i dusić aż marchew będzie miękka. Jeśli wody jest w garnku za mało - dolać. Gdy marchew zmięknie dodać pocięte cybuchy i koperek. Przygotować zasmażkę: mąkę podprażyć na suchej patelni i dodać masło. Kapustę zagęścić. Można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, ale nie trzeba.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz