młoda kapusta

składniki (na 6-8 porcji):

  • 1 spora główka kapusty
  • pęczek cybuchów (może być z małymi cebulkami)
  • 2 mniejsze lub 1 większy pęczek koperku
  • 1 lub 2 marchewki
  • 2 łyżki mąki graham, lub innej z otrębami
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • niespełna pół kostki masła
  • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • ew. 1 nieduża cebula

sposób:
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać ok 100 ml. wody i dusić na wolnym ogniu z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pociętą w plastry (lub pół-plastry) marchewkę i dusić aż marchew będzie miękka. Jeśli wody jest w garnku za mało - dolać. Gdy marchew zmięknie dodać pocięte cybuchy i koperek. Przygotować zasmażkę: mąkę podprażyć na suchej patelni i dodać masło. Kapustę zagęścić. Można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, ale nie trzeba.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

koniec.

Komentarze