cykoria z pieczarkami


składniki (na 4 porcje):
  • ok. 50 dag pieczarek brązowych lub białych
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • szklanka mleka bez laktozy
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej
  • natka
  • 4-5 cykorii (w zależności od wielkości)
sposób:

Pieczarki kroimy na ćwiartki, szybko podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w garnku na oleju, dodajemy posiekany czosnek, chwilę później usmażone pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Całość dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Do warzyw dolewamy mleko. Łyżeczkę mąki mieszamy z letnią wodą. Dolewamy do sosu. Cały czas intensywnie mieszamy, by z mąki nie utworzyły się grudki. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Sos posypujemy natką pietruszki.

Cykorię myjemy, obieramy zewnętrzne liście, kroimy na połówki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pieczarkowy, układamy cykorię. Oprószamy ją solą, pieprzem i skrapiamy lekko olejem. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Im bardziej przypieczemy cykorię, tym mniej goryczki w niej pozostanie. Podajemy z ryżem.

Komentarze