składniki na 10 kotletów:
- 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy
- 1 laska selera naciowego
- płaska łyżka nasion chia
- 1,5 łyżki siemienia lnianego (lub 1 łyżka siemienia zmielonego)
- 1 jajko
- 1 nieduża cebula
- bułka tarta
- sól, pieprz
sposób:
Soczewicę ugotować do zupełnej miękkości (ma się rozpadać po naciśnięciu). Laskę selera posiekać drobno i podsmażyć aż zacznie się złocić na brzegach; następnie dodać do odsączonej soczewicy. Dodać nasiona chia i siemię, jajko i wymieszać. Odstawić na kilka minut żeby nasiona nasiąkły wodą. W tym czasie drobno posiekać cebulkę, dodać do całości z solą (sporo) i pieprzem. Następnie dosypywać bułki tartej tylko tyle, żeby kotleciki się nie rozpadały. Otaczać dodatkowo w bułce i mocno ugniatać.
Smażyć na złoto z obu stron.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz