składniki (na 4 porcje):
sposób:
Cebulę i posiekany czosnek podsmażyć na oliwie z odrobiną masła. Następnie w zależności od rodzaju szpinaku (czy baby, czy duże liście): jeśli "baby", to wlać śmietankę i dodać przyprawy; jeśli duże liście, to najpierw dorzucić liście, a po ich zblanszowaniu pod pokrywką, dodać śmietankę. Zagotować sos i pozwolić, żeby zgęstniał.
koniec.
- min. 250 g szpinaku
- ok. 300 ml śmietanki 30%
- duża cebula
- 3 średnie ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- ser twardy (np. dziugas)
- makaron tagliatelle (ok. 100 g/na osobę)
sposób:
Cebulę i posiekany czosnek podsmażyć na oliwie z odrobiną masła. Następnie w zależności od rodzaju szpinaku (czy baby, czy duże liście): jeśli "baby", to wlać śmietankę i dodać przyprawy; jeśli duże liście, to najpierw dorzucić liście, a po ich zblanszowaniu pod pokrywką, dodać śmietankę. Zagotować sos i pozwolić, żeby zgęstniał.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz