surówka z czerwonej kapusty i buraków

na podstawie: https://wrzacakuchnia.pl/przepisy/surowki/surowka-z-czerwonej-kapusty-i-burakow/

składniki:

  • mała czerwona kapusta (ok 250 g)
  • 2-3 małe buraki upieczone lub ugotowane
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • ew. natka pietruszki

sposób:
Kapustę poszatkować i sparzyć; buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach; orzechy posiekać i uprażyć. Przygotować sos: olej, ocet, miód, sól, pieprz - wymieszać. Kapustę, buraki, orzechy, szczypiorek i natkę (jeśli się używa) wymieszać i zalać sosem - ponownie wymieszać.

koniec.

Komentarze