smażony ryż z kimchi / kimczi

Danie dosyć dziwne w smaku. Smakowało bardziej kolejnego dnia po odgrzaniu.

składniki (na 2 porcje):

  • 1/3 szklanki odciśniętego z wody kimchi
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu (generalnie 3x tyle ryżu ile kimchi patrząc na objętość)
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka sosu sojowego
  • czarny sezam
  • szczypior
  • 2 jajka


sposób:
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić odciśnięte z wody i poszatkowane kimchi; chwilę posmażyć. Dodać ugotowany ryż, sos sojowy, sos rybny, dokładnie wymieszać i posmażyć chwilę. Następnie dodać wodę/sok odciśniętą z kimchi. Osobno na patelni usmażyć sadzone. Osobno uprażyć czarny sezam. Na talerz wyłożyć ryż z kimchi, na to sadzone, całość posypać czarnym sezamem i posieknym szczypiorem.

koniec.

Komentarze