za: http://www.bistromama.pl/2012/06/lemon-curd.html
składniki:
składniki:
- sok i skórka z 3 cytryn
- 3 żółtka
- 120 g cukru
- 70 g masła
sposób:
Garnek o grubym dnie stawiamy na bardzo małym ogniu i wrzucamy tam masło, cukier, sok i skórkę z cytryn. Osobno w miseczce ubijamy montewką żółtka na jednolitą masę. Zawartość garnka mieszamy. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, intensywnie mieszając, bardzo powoli, cienkim strumieniem dodawać żółtka. Cały czas mieszać intensywnie zawartość garnka i tak przez ok. 10-15 min do zgęstnienia. Przelać do słoika i zamknąć. Schować do lodówki po całkowitym ostygnięciu (podczas stygnięcia i później w lodówce masa jeszcze się zagęści). Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz