bliny

na podstawie: http://whiteplate.com/2010/11/bliny/ (zmiana z mleka na wodę i nieco proporcje mąki)

składniki:

  • suszone drożdże
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka wody
  • 4 jajka
  • 330 ml wody (a może 450 ml? nie pamiętam, ale 450 wydaje mi się za dużo...)
  • 90 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki gryczanej
do podania:
  • twarożek
  • śmietana
  • koperek
  • wędzona makrela / lub można spróbować z sałatką śledziową

sposób:
Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i wody, poczekać aż się spieni. Oddzielić żółtka od białek i białka ubić na sztywną pianę. Do garnka wrzucić masło i stopić, dodać wody, soli, obie mąki i żółtka oraz zaczyn - wymieszać na gładką masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w ciasto, tak by powstała jednorodna masa. Odstawić na 2 godziny do przefermentowania - po tym czasie ciasto ma być rzadkie i pełne bąbelków.

Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładać po dwie łyżki ciasta i smażyć ok. 2 min z każdej strony. Usmażone przekładać do żeliwnego garnka, żeby nie traciły ciepła i nie stały się kruche.

Podawać z twarożkiem wymieszanym ze śmietaną posypanym koperkiem, z kawałkami wędzonej makreli.

koniec.

Komentarze