łazanki

składniki (na 8 porcji):

  • litrowy słoik kiszonej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • ok. 70 dag pieczarek (można dodać też grzyby leśne)
  • olej
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • paczka makaronu łazankowego

sposób:
Jeśli używa się grzybów leśnych, to dzień wcześniej namoczyć. Kapustę przepłukać, jeśli bardzo kwaśna, i ugotować (jeśli jest woda z moczenia grzybów, to dodać do gotowania kapusty). Pieczarki pokroić w cienkie paski i partiami podsmażać na złoto. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pieczarki i ugotowaną kapustę i doprawić (zapewne będzie wymagało to dolania oleju). Między czasie ugotować makaron. Dodać makaron do kapusty z pieczarkami, wymieszać i doprawić.
Najlepsze kolejnego dnia po odgrzaniu.

koniec.

Komentarze