zupa marokańska

za: http://whiteplate.com/2011/03/marokanska-zupa-z-soczewica-i-cynamonem/

składniki:

  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 puszki pomidorów lub ok 0,5l pomidorów ze słoika/w ostateczności przecieru pomidorowego
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
składniki na cebulę karmelizowaną:
  • 1 duża cebula
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki suszonego, sproszkowanego chilli
  • kopiata łyżka brązowego cukru
do podania:
  • łyżka śmietany na każdą miseczkę zupy

sposób:
w garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę aż zacznie "chwytać" kolor, dodać posiekany drobno czosnek i przyprawy, i posmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać pomidory, soczewicę i 1-1,5 litra wody. Doprawić solą i gotować ok. 0,5 godziny, aż soczewica będzie miękka (na końcu doprawić pieprzem).
W tym czasie przygotować karmelizowaną cebulę: cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na dużym ogniu na oliwie. Gdy zacznie się złocić dodać cukier i przyprawy; smażyć jeszcze chwilę.

Sposób podania: Do miseczki nalać zupy, na to łyżka śmietany, na nią cebulka karmelizowana. Można też cebulę wmieszać do zupy w garnku.

koniec.

Komentarze