za: http://whiteplate.com/2011/03/marokanska-zupa-z-soczewica-i-cynamonem/
składniki:
składniki:
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka mielonej kolendry
- 2 puszki pomidorów lub ok 0,5l pomidorów ze słoika/w ostateczności przecieru pomidorowego
- szklanka czerwonej soczewicy
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
składniki na cebulę karmelizowaną:
- 1 duża cebula
- płaska łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki suszonego, sproszkowanego chilli
- kopiata łyżka brązowego cukru
do podania:
- łyżka śmietany na każdą miseczkę zupy
sposób:
w garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę aż zacznie "chwytać" kolor, dodać posiekany drobno czosnek i przyprawy, i posmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać pomidory, soczewicę i 1-1,5 litra wody. Doprawić solą i gotować ok. 0,5 godziny, aż soczewica będzie miękka (na końcu doprawić pieprzem).
W tym czasie przygotować karmelizowaną cebulę: cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na dużym ogniu na oliwie. Gdy zacznie się złocić dodać cukier i przyprawy; smażyć jeszcze chwilę.
Sposób podania: Do miseczki nalać zupy, na to łyżka śmietany, na nią cebulka karmelizowana. Można też cebulę wmieszać do zupy w garnku.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz