zapiekany topinambur

za: http://www.viktoriastable.com/roasted-jerusalem-artichoks-feta-garlic-dill-butter/

składniki (na 2 porcje):

  • 40 dag topinamburu
  • 40 dag ziemniaków
  • kawałek dobrej fety
  • nieco oliwy
  • nieco masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • trochę koperku

sposób:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ziemniaki umyć lub obrać i pokroić w grubsze plastry, bądź w kliny. Topinambur umyć i pokroić w podobnej wielkości kawałki. Ziemniaki i topinambur otoczyć w oliwie, przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki rozłożyć na blasze i włożyć do piekarnika na 20-25 min. Po tym czasie dołożyć topinambur na kolejne 10-15 min.
Przygotować masło czosnkowe. Wyjąc ziemniaki i topinambur, przyprawić masłem czosnkowym, posypać pokruszoną feta i posypać posiekanym koperkiem.

koniec.

Komentarze