składniki:
- litrowy słoik kapusty kiszonej (jeśli bardzo kwaśna to przepłukanej)
- 4 garście suszonych podgrzybków (mogą być z domieszką borowików)
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego (można pominąć)
- odrobina oleju
- przynajmniej pół kostki masła
- sól, pieprz
sposób:
Grzyby namoczyć przez noc; kapustę ugotować w wodzie po moczeniu grzybów (lub po prostu w niedużej ilości wody i wodę z grzybów dodać, jak będzie gotowa) z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Namoczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle; dodać do kapusty. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju; dodać do kapusty. Całość jeszcze podusić/pogotować przez około godzinę, żeby smaki się dobrze przegryzły.
Tak przygotowana kapusta jest idealna również jako farsz do pierogów (jeśli jest gotowana z takim zamiarem, dobrze jest ją najpierw drobno posiekać).
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz