kapusta z grzybami

składniki:

  • litrowy słoik kapusty kiszonej (jeśli bardzo kwaśna to przepłukanej)
  • 4 garście suszonych podgrzybków (mogą być z domieszką borowików)
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego (można pominąć)
  • odrobina oleju
  • przynajmniej pół kostki masła
  • sól, pieprz

sposób:

Grzyby namoczyć przez noc; kapustę ugotować w wodzie po moczeniu grzybów (lub po prostu w niedużej ilości wody i wodę z grzybów dodać, jak będzie gotowa) z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Namoczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle; dodać do kapusty. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju; dodać do kapusty. Całość jeszcze podusić/pogotować przez około godzinę, żeby smaki się dobrze przegryzły.

Tak przygotowana kapusta jest idealna również jako farsz do pierogów (jeśli jest gotowana z takim zamiarem, dobrze jest ją najpierw drobno posiekać).

koniec.

Komentarze