inspiracje: http://whiteplate.com/2010/09/orzechowa-tarta-ze-sliwkami/
http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/tarta-z-orzechami-wloskimi-i-karmelowa-polewa
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/sosy-polewy/613-sos-karmelowy
Tartę przygotowuje się szybko. Można ją jeść, jak jest jeszcze nieco ciepła, choć sos karmelowy będzie się wtedy wylewał.
składniki:
na ciasto:
http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/tarta-z-orzechami-wloskimi-i-karmelowa-polewa
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/sosy-polewy/613-sos-karmelowy
Tartę przygotowuje się szybko. Można ją jeść, jak jest jeszcze nieco ciepła, choć sos karmelowy będzie się wtedy wylewał.
składniki:
na ciasto:
- 200 g mąki przennej
- 20 g cukru
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
na farsz:
- 6 niedużych jabłuszek (lub odpowiednia ilość większych)
- 150 - 200 g orzechów włoskich
- skórka otarta z połówki cytryny
- sok z połówki soczystej cytryny (lub jednej mało soczystej)
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- kilka wiórków masła
na sos karmelowy:
- 100 g cukru
- 1-2 łyżki wody
- 40 g masła
- ok. 150 ml śmietanki 30% (można zastąpić śmietanką wege, ale wtedy dać jej raczej nie więcej niż 70 ml oraz dodać ok 20g więcej masła - przy dodaniu większej ilości śmietanki wege sos nie gęstnieje, tylko po schłodzeniu nadal pozostaje zupełnie rzadki)
- spora szczypta soli
sposób:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Szybko zagnieść ciasto z mąki, cukru, pokrojonego w kostkę masła i żółtka. Ciasto powinno być w formie okruszków, wtedy dodać wody i zagniatać jeszcze 1-2 minuty, tylko tyle, żeby zbiło się w kulkę. Ciastem wylepić foremkę do tarty i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Ciasto wyjąć a piekarnik skręcić do ok. 160 st C (poprzednio był zostawiony na 200 st i wierzchnie orzechy się przypaliły).
W tym czasie obrać jabłka i pokroić w większe kawałki (mniej więcej ćwiartka na 3-4 części). Otrzeć skórkę z cytryny i dodać do jabłek, wcisnąć tam też sok z połówki cytryny oraz dodać przyprawy. Jabłka z dodatkami wymieszać. Orzechy posiekać. Połowę posiekanych orzechów (tą drobniej posiekaną) wsypać na ciasto, na to wysypać jabłka, a na jabłka resztę orzechów. Ciasto włożyć do piekarnika i zapiekać przez 25-35 min (sprawdzić po 20, czy orzechy z wierzchu się nie przypalają).
W czasie pieczenia ciasta przygotować sos karmelowy. Wsypać cukier do garnka z grubym dnem, dodać wodę i podgrzewać na średnim gazie, aż zrobi się karmel (potrwa to 10-kilkanaście minut). Wtedy dodać masła i soli (zaraz jak tylko cukier cały się rozpuści w złotej masie; nie smażyć dłużej, bo ponoć robi się gorzki) oraz zmniejszyć ogień na minimalny. Jak tylko masło się rozpuści zupełnie wyłączyć ogień oraz cienkim strumieniem zacząć dolewać śmietanki równocześnie intensywnie mieszając montewką do uzyskania jednolitej masy.
Po wyjęciu ciasta zalać je sosem karmelowym i poczekać do ostygnięcia.
Uwagi: ciasto, choć jest pyszne, jest bardzo słodkie - może można zmniejszyć ilość cukru w masie karmelowej?
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz