składniki:
- przynajmniej pół główki czosnku (może być i cała)
- 2-3 pomodory
- 1 średni bakłażan
- oliwa
- natka pietruszki
- twardy ser starty na drobnej tarce
- sól, pieprz, płatki ostrej papryczki
- makaron (spagetti grubsze lub cieńsze, ale może być też inny)
sposób:
Ząbki czosnku obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do małego rondelka wlać sporo oliwy z pierwszego tłoczenia (ew. mieszanej) i na zimną oliwę (kluczowe!) wrzucić czosnek. Na bardzo małym ogniu podsmażać kilkanaście minut, tak, by czosnek zanim się zezłoci oddał smak oliwie. Gdy zacznie się złocić dodać ok. pół łyżeczki płatków papryki chilli i posmażyć jeszcze chwilę (czosnek ma być złoty, a nie brązowy!).
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie zarówno pomidory, jak i bakłażana pokroić w niedużą kostkę. Na patelni na oliwie/oleju podsmażyć bakłażana, gdy zacznie się złocić dodać pomidory i smażyć, aż się zaczną rozpadać i utworzą sos.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie zarówno pomidory, jak i bakłażana pokroić w niedużą kostkę. Na patelni na oliwie/oleju podsmażyć bakłażana, gdy zacznie się złocić dodać pomidory i smażyć, aż się zaczną rozpadać i utworzą sos.
Dodać oliwę z czosnkiem, sól, pieprz, wymieszać.
Ugotować makaron i dodać do niego przygotowany sos, pociętą natkę pietruszki (sporo) i starty ser. Wymieszać wszystko w garnku i podawać.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz