curry

składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 5 obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 puszka śmietanki kokosowej (ew. mleczka kokosowego)
  • pół szklanki suszonej czerwonej fasolki (uprzednio namoczonej i ugotowanej)
  • oliwa/masło klarowane
  • 1 papryczka chilli (posiekana drobno)
  • 3 cm kawałek imbiru (obrany i drobno posiekany)
  • 3-4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki kolendry mielonej
  • 1-2 łyżeczki kuminu
  • sporo czarnego pieprzu
  • nasiona z 6 torebek nasiennych zielonego kardamonu wyłuskane i zmiażdżone w moździerzu
  • sól
  • do podania: ryż, natka pietruszki i śmietana/jogurt
sposób:
Bakłażany pokroić w plastry, obficie zasolić, odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie opłukać pod wodą i odcisnąć w rękach. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku w temp. 200 st. C około 20 min (w 2/3 czasu pieczenia przewrócić plastry na drugą stronę).
Do dużego garnka wlać oliwę/masło klarowane, rozgrzać, wrzucić cebulę, podsmażyć chwilę, dodać czosnek, imbir i marchewkę i podsmażyć aż cebula zacznie się lekko złocić. Wtedy dodać kumin, kolendrę, kardamon, kurkumę; posmażyć jeszcze chwilę i dodać pomidory i bakłażany. Pogotować chwilę, następnie dodać fasolę, papryczkę chili i śmietankę kokosową. Dusić przez 20-30 min. Doprawić solą.
Podawać z ryżem, posypane natką z kleksem śmietany obok.

Można robić wariację i pominąć marchewkę i/lub fasolę. Można też dodać korzeń pietruszki lub selera.

koniec.

Komentarze