składniki:
- 3 średnie bakłażany
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 5 obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 puszka śmietanki kokosowej (ew. mleczka kokosowego)
- pół szklanki suszonej czerwonej fasolki (uprzednio namoczonej i ugotowanej)
- oliwa/masło klarowane
- 1 papryczka chilli (posiekana drobno)
- 3 cm kawałek imbiru (obrany i drobno posiekany)
- 3-4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki kolendry mielonej
- 1-2 łyżeczki kuminu
- sporo czarnego pieprzu
- nasiona z 6 torebek nasiennych zielonego kardamonu wyłuskane i zmiażdżone w moździerzu
- sól
- do podania: ryż, natka pietruszki i śmietana/jogurt
sposób:
Bakłażany pokroić w plastry, obficie zasolić, odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie opłukać pod wodą i odcisnąć w rękach. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku w temp. 200 st. C około 20 min (w 2/3 czasu pieczenia przewrócić plastry na drugą stronę).
Do dużego garnka wlać oliwę/masło klarowane, rozgrzać, wrzucić cebulę, podsmażyć chwilę, dodać czosnek, imbir i marchewkę i podsmażyć aż cebula zacznie się lekko złocić. Wtedy dodać kumin, kolendrę, kardamon, kurkumę; posmażyć jeszcze chwilę i dodać pomidory i bakłażany. Pogotować chwilę, następnie dodać fasolę, papryczkę chili i śmietankę kokosową. Dusić przez 20-30 min. Doprawić solą.
Podawać z ryżem, posypane natką z kleksem śmietany obok.
Można robić wariację i pominąć marchewkę i/lub fasolę. Można też dodać korzeń pietruszki lub selera.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz