zupa krem ziemniaczano-porowo-naciowa

na podstawie: https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2018/01/ziemniaczana-zupa-krem-z-pesto.html

składniki:

  • 1-1,2 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 pory
  • 2 duże cebule
  • 2 duża natki pietruszki
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 6-8 łyżki startego parmezanu/dziugasa
  • oliwa
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

sposób:
Cebulę i pora pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oliwie, dodać 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki i posmażyć jeszcze minutę. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać około 2 litrów wody i sól - pogotować, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie przygotować "pesto pietruszkowe". Natkę, orzechy, 1-2 ząbki czosnku, oliwę i odrobinę soli zmielić w rozdrabniaczu. Gdy ziemniaki będą ugotowane zupę zblendować (może nie być bardzo dokładnie, ważne, żeby powstała emulsja), dodać masła i doprawić solą, pieprzem i gałką. Pesto pietruszkowe można albo wmieszać do zupy, albo podawać bezpośrednio do talerza.

koniec.

Komentarze