na podstawie: https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2018/01/ziemniaczana-zupa-krem-z-pesto.html
składniki:
składniki:
- 1-1,2 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 pory
- 2 duże cebule
- 2 duża natki pietruszki
- 2 garście orzechów włoskich
- 6-8 łyżki startego parmezanu/dziugasa
- oliwa
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
sposób:
Cebulę i pora pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oliwie, dodać 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki i posmażyć jeszcze minutę. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać około 2 litrów wody i sól - pogotować, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie przygotować "pesto pietruszkowe". Natkę, orzechy, 1-2 ząbki czosnku, oliwę i odrobinę soli zmielić w rozdrabniaczu. Gdy ziemniaki będą ugotowane zupę zblendować (może nie być bardzo dokładnie, ważne, żeby powstała emulsja), dodać masła i doprawić solą, pieprzem i gałką. Pesto pietruszkowe można albo wmieszać do zupy, albo podawać bezpośrednio do talerza.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz