inspiracja: http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/56,110783,19207166,dania-z-suszonymi-grzybami.html
składniki:
sposób:
Grzyby namaczamy przez noc. Odcedzamy je (zachowując wodę!) i podsmażamy na patelni na oleju (pod koniec smażenia dobrze jest dodać łyżkę masła). Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę; marchewkę, pietruszkę w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej/oliwę i podsmażamy cebulę, gdy zacznie się złocić dodajemy marchew, pietruszkę i ziemniaki i smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy wodą na nie więcej niż 10 cm nad warzywami, dodajemy przyprawy i gotujemy. Gdy warzywa zaczną mięknąć dolewamy wody z moczenia grzybów i podsmażone grzyby. Gotujemy jeszcze 10 min, następnie zabielamy zahartowaną śmietaną. Podajemy posypane cięta natką.
koniec
składniki:
- 2 garści suszonych grzybów
- 2 średnie marchewki
- pietruszka
- 2 średnio-duże cebule
- 4-6 ziemniaków
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- natka
- ok. kubeczka śmietany 18%
sposób:
Grzyby namaczamy przez noc. Odcedzamy je (zachowując wodę!) i podsmażamy na patelni na oleju (pod koniec smażenia dobrze jest dodać łyżkę masła). Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę; marchewkę, pietruszkę w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej/oliwę i podsmażamy cebulę, gdy zacznie się złocić dodajemy marchew, pietruszkę i ziemniaki i smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy wodą na nie więcej niż 10 cm nad warzywami, dodajemy przyprawy i gotujemy. Gdy warzywa zaczną mięknąć dolewamy wody z moczenia grzybów i podsmażone grzyby. Gotujemy jeszcze 10 min, następnie zabielamy zahartowaną śmietaną. Podajemy posypane cięta natką.
koniec
Komentarze
Prześlij komentarz