tortilla zimowa

składniki:

  • 2/3 szklanki suchej fasoli czerwonej, namoczonej i ugotowanej (nie odlewać wody z gotowania!)
  • mała puszka kukurydzy (lub 1/3 do 1/2 normalnej puszki kukurydzy) odsączona z wody
  • 1 większa i 1 mniejsza cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ostry sos paprykowy
  • liście sałaty lodowej
  • śmietana
  • wrapy
  • olej
  • sól, pieprz

sposób:
Dużą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej patelni do momentu, aż zacznie się złocić. Dodać wtedy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę z częścią wody po gotowaniu. Doprawić solą i jedną łyżeczką koncentratu pomidorowego. Podusić wszystko razem kilka minut. W tym czasie przygotować sos: małą cebulę pokroić na bardzo drobną kostkę i podsmażyć w rondelku na głębokim oleju. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i ostry sos. Posmażyć jeszcze chwilkę. Liście sałaty porwać i ułożyć na talerzu, wrapy podgrzać na patelni. Do wrapa nakładać farsz, zawinąć, wierzch grubo posmarować śmietaną i polać sosem.

koniec.

Komentarze