składniki:
- 2/3 szklanki suchej fasoli czerwonej, namoczonej i ugotowanej (nie odlewać wody z gotowania!)
- mała puszka kukurydzy (lub 1/3 do 1/2 normalnej puszki kukurydzy) odsączona z wody
- 1 większa i 1 mniejsza cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- ostry sos paprykowy
- liście sałaty lodowej
- śmietana
- wrapy
- olej
- sól, pieprz
sposób:
Dużą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej patelni do momentu, aż zacznie się złocić. Dodać wtedy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę z częścią wody po gotowaniu. Doprawić solą i jedną łyżeczką koncentratu pomidorowego. Podusić wszystko razem kilka minut. W tym czasie przygotować sos: małą cebulę pokroić na bardzo drobną kostkę i podsmażyć w rondelku na głębokim oleju. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i ostry sos. Posmażyć jeszcze chwilkę. Liście sałaty porwać i ułożyć na talerzu, wrapy podgrzać na patelni. Do wrapa nakładać farsz, zawinąć, wierzch grubo posmarować śmietaną i polać sosem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz