czarny ryż z orzechami i warzywami

na podstawie: https://www.seriouseats.com/recipes/2014/10/rice-salad-with-nuts-and-sour-cherries-from-plenty-more.html

składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki ryżu czarnego
  • ok. 7-10 dag orzechów włoskich
  • ok. 7-10 dag migdałów lub orzechów laskowych, bądź innych
  • 2 łyżki sezamu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • szpinak (opakowanie)
  • grzyby (np. shimeji, enoki)

sposób:
Ryż zalać wodą i odstawić na kilka godzin (wystarczy na 2 godziny, ale może być na noc) do namoczenia. Wodę z moczenia odlać (można spróbować ugotować w tej wodzie z odstania) i ryż ugotować zalewając wodą w ilości 2 x objętość po namoczeniu, to wychodzi 2 i 3/4 szklanki wrządku. 
Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy i migdały/inne orzechy. Osobno uprażyć sezam. 
Na patelni z olejem podsmażyć posiekany czosnek, dodać orzechy, ryże, sezam, wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę, jeśli jest zbyt suche. 

Szpinak wrzucić na rozgrzany olej sezamowy z papryką chilli w płatkach. Wyłączyć gaz, skropić sokiem z cytryny i przykryć na chwilę, tak żeby szpinak zwiądł. 

Grzybki szybko przesmażyć na maśle lub oleju sezamowym. Każdy z elementów podawać osobno, wszystko posypane natką pietruszki.

koniec.

Komentarze