na podstawie: https://www.seriouseats.com/recipes/2014/10/rice-salad-with-nuts-and-sour-cherries-from-plenty-more.html
składniki:
sposób:
składniki:
- 1 i 2/3 szklanki ryżu czarnego
- ok. 7-10 dag orzechów włoskich
- ok. 7-10 dag migdałów lub orzechów laskowych, bądź innych
- 2 łyżki sezamu
- 3-4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- szpinak (opakowanie)
- grzyby (np. shimeji, enoki)
sposób:
Ryż zalać wodą i odstawić na kilka godzin (wystarczy na 2 godziny, ale może być na noc) do namoczenia. Wodę z moczenia odlać (można spróbować ugotować w tej wodzie z odstania) i ryż ugotować zalewając wodą w ilości 2 x objętość po namoczeniu, to wychodzi 2 i 3/4 szklanki wrządku.
Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy i migdały/inne orzechy. Osobno uprażyć sezam.
Na patelni z olejem podsmażyć posiekany czosnek, dodać orzechy, ryże, sezam, wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę, jeśli jest zbyt suche.
Szpinak wrzucić na rozgrzany olej sezamowy z papryką chilli w płatkach. Wyłączyć gaz, skropić sokiem z cytryny i przykryć na chwilę, tak żeby szpinak zwiądł.
Grzybki szybko przesmażyć na maśle lub oleju sezamowym. Każdy z elementów podawać osobno, wszystko posypane natką pietruszki.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz