przecier pomidorowy

Uwaga 1: najlepiej pomidory kupić i zrobić do końca września (tak na prawdę chodzi o to, by kupić przed pierwszym chłodem nocnym - temp. ok. +2, ew. +5 st. C), gdyż potem  pomidory są zbierane z krzaczków zielone i dojrzewają w pomieszczeniach. Te zebrane zielone pomidory, nawet jak z zewnątrz są ładnie czerwone, to w środku nie dochodzą i są białawe, ponadto trudniej z nich schodzi skórka. Dodatkowo im później, tym więcej będzie na pomidorach czarnych plam.

Uwaga 2: do koszyka i wiaderka wchodzi 18-19 kg pomidorów.


składniki:
  • pomidory

sposób:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, poprzekrawać na ćwiartki i wyciąć zdrewniałe części.Wrzucić do garnków i gotować na bardzo małym ogniu do czasu, aż ich objętość zredukuje się o ok. 50-60% (jakieś 8 godzin), od czasu do czasu mieszając. Dodać odrobinę soli. Zblendować i gorące wlewać do wyparzonych słoików (blendować dopiero na samym końcu, w przeciwnym razie będzie opryskana sosem pomidorowym cała kuchnia).

Z 8 kg pomidorów wychodzi ok. 3 litry przecieru.

Można dodawać w czasie redukowania papryczki chilli, przyprawy, etc.

koniec.

Komentarze