na podstawie: https://pommes-pommes.pl/smazone-warzywa-z-oliwa/
składniki (na 4 duże porcje):
składniki (na 4 duże porcje):
- 2 średnio-małe cukinie
- 3 średnie bakłażany
- 3 czerwone papryki
- 6-8 średnich pomidorów
- sól
- pieprz
- olej
- 250-300 g jogurtu
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 1,5 łyżki soku z cytryny
- listki z ok. 12 małych gałązek mięty
- natka pietruszki
- 3/4 szklanki komosy ryżowej albo chlebki pita, albo ryż...
sposób:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Bakłażany i cukinie pokroić w średnią/dużą kostkę, obficie zasolić i odstawić na przynajmniej 45 min (tak naprawdę im więcej czasu postoją, tym lepiej, optymalnie: 1h20min). Pomidory poprzekrawać na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, i przekroić każdą ćwiartkę jeszcze raz na pół, w poprzek. Ułożyć skórkami w dół na blasze wyłożonej papierem, posolić i włożyć do piekarnika na 25 minut.
Po tym czasie dodać do pomidorów pokrojone w podobny sposób kawałki papryki uprzednio natłuszczone oliwą i piec dalsze 15 minut.
Bakłażany i cukinie opłukać i odcisnąć w rękach, następnie wrzucić do garnka i zalać oliwą, tak by każdy kawałek był porządnie natłuszczony. Zawartość garnka wysypać na drugą dużą blachę do pieczenia, rozłożyć równomiernie i, po 15 min. od włożenia papryki do piekarnika, również i tę blachę włożyć (można na sam dół piekarnika). Piec kolejne 15 minut. (UWAGA: ten czas pieczeni jest odpowiedni dla średniej wielkości kawałków cukinii i bakłażana nasolonych przez ponad godzinę. Jeśli kawałki są większe i/lub czas nasolenia krótszy, wówczas włożyć je wcześniej, gdyż będą wymagały dłuższego pieczenia)
Po tym czasie zawartość obu blach przemieszać i piec jeszcze ok. 10 min.
W czasie gdy warzywa się pieką ugotować komosę ryżową (obficie przelać na sicie wodą, żeby usunąć goryczkę i na 2/3 szklanki komosy dajemy 1 szklankę osolonej wody (gdy da się w proporcji 1:2 komosa robi się zbyt wodnista). Gotować pod przykryciem 20 minut.
W czasie pieczenia się warzyw przygotować również jogurt miętowy. W tym celu listki mięty siekamy drobno, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy soku z cytryny i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Po tym czasie dodać do pomidorów pokrojone w podobny sposób kawałki papryki uprzednio natłuszczone oliwą i piec dalsze 15 minut.
Bakłażany i cukinie opłukać i odcisnąć w rękach, następnie wrzucić do garnka i zalać oliwą, tak by każdy kawałek był porządnie natłuszczony. Zawartość garnka wysypać na drugą dużą blachę do pieczenia, rozłożyć równomiernie i, po 15 min. od włożenia papryki do piekarnika, również i tę blachę włożyć (można na sam dół piekarnika). Piec kolejne 15 minut. (UWAGA: ten czas pieczeni jest odpowiedni dla średniej wielkości kawałków cukinii i bakłażana nasolonych przez ponad godzinę. Jeśli kawałki są większe i/lub czas nasolenia krótszy, wówczas włożyć je wcześniej, gdyż będą wymagały dłuższego pieczenia)
Po tym czasie zawartość obu blach przemieszać i piec jeszcze ok. 10 min.
W czasie gdy warzywa się pieką ugotować komosę ryżową (obficie przelać na sicie wodą, żeby usunąć goryczkę i na 2/3 szklanki komosy dajemy 1 szklankę osolonej wody (gdy da się w proporcji 1:2 komosa robi się zbyt wodnista). Gotować pod przykryciem 20 minut.
W czasie pieczenia się warzyw przygotować również jogurt miętowy. W tym celu listki mięty siekamy drobno, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy soku z cytryny i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Upieczone warzywa podajemy z komosa ryżową, polane jogurtem i posypane ciętą natką.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz