pieczone warzywa korzeniowe

na podstawie: https://pommes-pommes.pl/pieczone-warzywa-korzeniowe/ i https://pommes-pommes.pl/smazone-warzywa-z-oliwa/

2 wersje dania - jedna z kaszą, sosem tahinowym i jogurtowo-śmietanowym, druga bez kaszy i z sosem czosnkowym.

składniki:

  • 2 buraki
  • 3 spore marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 6 średnich ziemników
  • kumin, wędzona papryka, sól
  • oliwa
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • natka pietruszki
  • roszponka lub inna zielenina (sporo)
na sos tahinowy:

  • 3-4 łyżki jasnej tahiny
  • 3/4 szklanki wody
  • ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • sól
na sos jogurtowo-śmietanowy:
  • ok. 100 g jogurtu + 100 g śmietany (lub więcej jogurtu w proporcji)
  • 2-3 łyżki świeżej mięty (lub nieco mniej suszonej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
wersja alternatywna - sos czosnkowy:

  • 3 ząbki czosnku
  • majonez
  • śmietana (mały kubek lub więcej)
  • suszony lub świeży koperek
  • sól, pieprz

sposób:
Kaszę ugotować. Warzywa pokroić w większą kostkę lub plastry, wymieszać z przyprawami i oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na pół godziny. Po tym czasie wymieszać i sprawdzić ile warzywom jeszcze brakuje do miękkości. Na 10 min przed przewidywanym końcem (może być to już po pół godzinie) dodać kasze jaglaną, wymieszać i podpiec wszystko razem przez 10 min. W między czasie przygotować sos tahinowy: połączyć wszytko razem, jedynie wodę wlewać stopniowo, w trakcie mieszania, do uzyskania pożądanej konsystencji. Przygotować sos jogurtowo-śmietanowy, mieszając wszystko razem. Podawać jako wymieszane warzywa z roszponką, posypane natką i polane oboma sosami.

W wersji alternatywnej: czosnek posiekać a następnie rozetrzeć z solą i wymieszać ze śmietaną, koperkiem i 2-3 łyżkami majonezu, doprawić pieprzem.

koniec.

Komentarze