na podstawie: https://pommes-pommes.pl/pieczone-warzywa-korzeniowe/ i https://pommes-pommes.pl/smazone-warzywa-z-oliwa/
2 wersje dania - jedna z kaszą, sosem tahinowym i jogurtowo-śmietanowym, druga bez kaszy i z sosem czosnkowym.
składniki:
W wersji alternatywnej: czosnek posiekać a następnie rozetrzeć z solą i wymieszać ze śmietaną, koperkiem i 2-3 łyżkami majonezu, doprawić pieprzem.
2 wersje dania - jedna z kaszą, sosem tahinowym i jogurtowo-śmietanowym, druga bez kaszy i z sosem czosnkowym.
składniki:
- 2 buraki
- 3 spore marchewki
- 1 duża pietruszka
- 6 średnich ziemników
- kumin, wędzona papryka, sól
- oliwa
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- natka pietruszki
- roszponka lub inna zielenina (sporo)
- 3-4 łyżki jasnej tahiny
- 3/4 szklanki wody
- ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- sól
na sos jogurtowo-śmietanowy:
- ok. 100 g jogurtu + 100 g śmietany (lub więcej jogurtu w proporcji)
- 2-3 łyżki świeżej mięty (lub nieco mniej suszonej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
wersja alternatywna - sos czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku
- majonez
- śmietana (mały kubek lub więcej)
- suszony lub świeży koperek
- sól, pieprz
sposób:
Kaszę ugotować. Warzywa pokroić w większą kostkę lub plastry, wymieszać z przyprawami i oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na pół godziny. Po tym czasie wymieszać i sprawdzić ile warzywom jeszcze brakuje do miękkości. Na 10 min przed przewidywanym końcem (może być to już po pół godzinie) dodać kasze jaglaną, wymieszać i podpiec wszystko razem przez 10 min. W między czasie przygotować sos tahinowy: połączyć wszytko razem, jedynie wodę wlewać stopniowo, w trakcie mieszania, do uzyskania pożądanej konsystencji. Przygotować sos jogurtowo-śmietanowy, mieszając wszystko razem. Podawać jako wymieszane warzywa z roszponką, posypane natką i polane oboma sosami.
W wersji alternatywnej: czosnek posiekać a następnie rozetrzeć z solą i wymieszać ze śmietaną, koperkiem i 2-3 łyżkami majonezu, doprawić pieprzem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz