przepis od Mamy Muminka
składniki:
składniki:
- 3 kg ogórków (najlepiej mniejszych, ale duże też mogą być)
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 20 dag cukru
- 3 średnie cebule
- 150 ml octu spirytusowego
- 3 łyżki soli
sposób:
Ogórki obrać ze skórek, jeśli są małe, to podzielić na ćwiartki wzdłuż, jeśli są duże, to najpierw wypestkować, a następnie pokroić na kawałki ok. 8x2 cm. Cebule pokroić w talarki. Wszystkie składniki wymieszać (ananasa razem z zalewą z puszki) w dużym naczyniu i odstawić na 4-5 godzin do przegryzienia się smaków. Po ok. 3 godzinach spróbować, czy jest odpowiednio słone/kwaśne/słodkie - w razie czego zmodyfikować. Po odstaniu wkładać do niewielkich słoików i zalać zalewą. Pasteryzować ok. 15 min.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz