ogórki z ananasem

przepis od Mamy Muminka

składniki:

  • 3 kg ogórków (najlepiej mniejszych, ale duże też mogą być)
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 20 dag cukru
  • 3 średnie cebule
  • 150 ml octu spirytusowego
  • 3 łyżki soli

sposób:
Ogórki obrać ze skórek, jeśli są małe, to podzielić na ćwiartki wzdłuż, jeśli są duże, to najpierw wypestkować, a następnie pokroić na kawałki ok. 8x2 cm. Cebule pokroić w talarki. Wszystkie składniki wymieszać (ananasa razem z zalewą z puszki) w dużym naczyniu i odstawić na 4-5 godzin do przegryzienia się smaków. Po ok. 3 godzinach spróbować, czy jest odpowiednio słone/kwaśne/słodkie - w razie czego zmodyfikować. Po odstaniu wkładać do niewielkich słoików i zalać zalewą. Pasteryzować ok. 15 min.

koniec.

Komentarze