makaron z pieczarkami, szpinakiem i pomidorami

inspirowane: https://www.youtube.com/watch?v=HgMQMMN4Vl8

składniki (na 4 porcje):

  • około 25 dag (chyba tyle... sprawdzić) ciemnych pieczarek (można spróbować z leśnymi grzybami)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 cebule
  • 2-3 pomidory (może być puszka koktajlowych)
  • ok. 20 dag szpinaku
  • natka pietruszki
  • makaron wstążki

sposób:
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć (w trakcie smażenia posolić). Gdy pieczarki zaczną się złocić dodać posiekany drobno czosnek i pokrojoną w pióra cebulę. Dalej podsmażyć, następnie dodać posiekane w kostkę pomidory i, chwilę później, pocięty szpinak. Całość posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać i palnik wyłączyć. Następnie zawartość patelni wymieszać z ugotowanym makaronem (proponuję wstążki). Całość posypać posiekaną natką pietruszki i startym dziugasem (można spróbować tartym oscypkiem).

koniec.

Komentarze