składniki (na 4 porcje):
- 30 dag kurek (może ich być spokojnie i dwa razy tyle)
- 2 średnie cebule
- 1 opak. śmietanki 30% sojowej (owsiana się nie sprawdziła)
- 1 duży ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- starty dziugas
- oliwa
- sól, pieprz
- makaron wstążki (lub inny)
sposób:
Oczyścić kurki (można spróbować skorzystać z przepisu: https://madameedith.com/przepis/jak-oczyscic-kurki). Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebule zeszklić na oliwie i potrzymać jeszcze chwilę, aż brzegi zaczną się złocić. Dodać czosnek i chwilkę później kurki. Smażyć, aż woda z kurek wyparuje (kilka minut), wtedy dolać śmietanki i na małym ogniu podgrzewać aż sos zgęstnieje. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać posypane dziugasem i posiekaną natką pietruszki.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz