makaron z kurkami

składniki (na 4 porcje):

  • 30 dag kurek (może ich być spokojnie i dwa razy tyle)
  • 2 średnie cebule
  • 1 opak. śmietanki 30% sojowej (owsiana się nie sprawdziła)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • starty dziugas
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • makaron wstążki (lub inny)
sposób:
Oczyścić kurki (można spróbować skorzystać z przepisu: https://madameedith.com/przepis/jak-oczyscic-kurki). Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebule zeszklić na oliwie i potrzymać jeszcze chwilę, aż brzegi zaczną się złocić. Dodać czosnek i chwilkę później kurki. Smażyć, aż woda z kurek wyparuje (kilka minut), wtedy dolać śmietanki i na małym ogniu podgrzewać aż sos zgęstnieje. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać posypane dziugasem i posiekaną natką pietruszki.

koniec.

Komentarze