na podstawie: http://www.jadlonomia.com/przepisy/piernik-pomidorowy/
składniki:
składniki:
- 2 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub 250 ml krojonych pomidorów z puszki
- 1 banan
- 120 ml oleju
- 100 g cukru trzcinowego
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
sposób:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Pomidory, banana, olej i cukier zblendować na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawę, kakao, sodę, proszek, sól. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać na jednorodną masę.
Klasyczną keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 st. przez pół godziny. (Można spróbować upiec w czerwonej keksówce, żeby kromki ciasta były większe, a ciasto wilgotniejsze - dostosować wtedy długość pieczenia).
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz