ciasto piernikowe z pomidorami

na podstawie: http://www.jadlonomia.com/przepisy/piernik-pomidorowy/

składniki:

  • 2 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub 250 ml krojonych pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • 120 ml oleju
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

sposób:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Pomidory, banana, olej i cukier zblendować na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawę, kakao, sodę, proszek, sól. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać na jednorodną masę.
Klasyczną keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 st. przez pół godziny. (Można spróbować upiec w czerwonej keksówce, żeby kromki ciasta były większe, a ciasto wilgotniejsze - dostosować wtedy długość pieczenia).

koniec.

Komentarze