barszcz czerwony

inspiracje liczne:
1. http://www.newsweek.pl/styl-zycia/barszcz-czerwony-przepis-magdy-gessler-potrawy-na-wigilie,artykuly,276994,1.html

2. https://pommes-pommes.pl/czerwony-barszcz-jarski-na-kwasie-burakowym/
3. https://lawendowy-dom.com.pl/barszcz-czerwony-wigilijny-na-wywarze-warzywnym/


składniki:

  • około litra zakwasu buraczanego (z 2-3 buraków obranych, pokrojonych w plastry, z dodatkiem 2 ząbków czosnku, zalanych wodą z solą, odstawionych na 7-10 dni do ukiszenia)
  • 2 garście suszonych grzybów leśnych
  • 1,5 kg buraków
  • mały seler
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 korzenie pietruszki
  • 2-3 kwiaty kopru (lub nasiona kopru)
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • 2-3 ząbki czosnku

sposób:
Grzyby namoczyć przez noc. Buraki pokroić w kostkę. Połowę wrzucić do garnka, połowę podsmażyć na oleju na patelni. Na patelni podsmażyć również wymoczone grzyby. Do garnka dodać małego selera, pietruszkę (w całości), przypalone cebule i kwiat kopru (lub nasiona, ale z nasionami nie przesadzić, bo mają silny aromat). Zalać wszystko wodą (nie za dużo) oraz wodą z moczenia grzybów i gotować na małym ogniu. Gdy wywar zacznie się gotować dodać kilka kulek ziela angielskiego, pieprz, cukier, podsmażone grzyby i podsmażone buraki. Pogotować całość przynajmniej godzinę (lepiej dłużej) na bardzo małym ogniu. Na koniec dodać roztarty z solą czosnek i zakwas. Po dodaniu zakwasu jedynie doprowadzić do wrzenia, ale już nie gotować. Ew. doprawić solą i pieprzem.

koniec.

Komentarze