składniki:
- 3 kg ogórków
- 2 duże cebule
- 2 średnie papryki
- 2 szklanki octu
- 1 i 1/5 szklanki cukru
- 4 i 4/5 szklanki wody
- 2,5 łyżki soli
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- gorczyca
- pieprz w kulkach
sposób:
Ogórki pokroić w cienkie plastry, zasolić i wymieszać. Cebulę pokroić w pióra, paprykę w paseczki i dodać do ogórków, wymieszać. Odstawić przynajmniej na godzinę można na dłużej - wtedy schować do lodówki. Wodę, ocet, cukier i przyprawy wlać do garnka i wstawić na gaz, żeby się podgrzewało. W tym czasie warzywa wkładać do słoików, odsączając wodę. Wodę z warzyw dodać do zalewy (jeśli jest bardzo słona, wlać połowę) i zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach. Słoiki pasteryzować w kąpieli wodnej (zanurzone do 2/3 wysokości) przez 10 min od zagotowania.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz