ciastka kruche i maślane

na podstawie przepisu: https://aniagotuje.pl/przepis/kruche-ciastka-maslane-z-czekolada

składniki:
  • 1 1/4 szklanki mąki przennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g szklanki cukru
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  • 80 g gorzkiej czekolady LUB 40 g maku i 40 g sezamu
sposób:
Wszystkie składniki poza czekoladą/nasionami wrobić w misce do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie dodać posiekaną czekoladę, bądź nasiona. Z porcji wielkości orzecha włoskiego przygotowywać płaskie (mocno spłaszczyć!) ciasteczka.
Piec na blasze w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni; po 5 minutach skręcić do 160 stopni i piec dalsze 10 minut. Po wyjęciu odczekać 20 min. do czasu ostygnięcia.

koniec.

Komentarze