składniki:
- 2 marchewki
- 1 por
- 1/8 kapusty lub szpinak
- garść suszonych grzybów mung (namoczyć w gorącej wodzie i posiekać w paseczki)
- natka
- szczypior
- kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- sezam
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ostra papryka
- olej
- 3/2 szklanki wody
- łyżka mąki ziemniaczanej
sposób:
Marchewkę i pora pokroić w paski ("szerokie zapałki"), kapustę posiekać; imbir i czosnek posiekać drobno. Na rozgrzany olej wrzucić czosnek i imbir, po paru sekundach dodać marchew. Smażyć, mieszając, aż zacznie się delikatnie złocić, wtedy dodać pora; posmażyć dalej. Kolejno dodać kapustę i grzyby mung. Kiedy wszystko wygląda na odpowiednio podsmażone, dodać sosu sojowego i papryczki. W wodzie rozmieszać koncentrat pomidorowy i mąkę ziemniaczaną i dolać. Wymieszać wszystko i posmażyć jeszcze z pół minuty.
Równolegle uprażyć sezam, natkę i szczypior posiekać drobno.
Danie podawać z ryżem lub makaronem obficie posypane sezamem, natka i szczypiorem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz