chińszczyzna / bi-bim-bap

składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1/8 kapusty lub szpinak
  • garść suszonych grzybów mung (namoczyć w gorącej wodzie i posiekać w paseczki)
  • natka
  • szczypior
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • sezam
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ostra papryka
  • olej
  • 3/2 szklanki wody
  • łyżka mąki ziemniaczanej
sposób:
Marchewkę i pora pokroić w paski ("szerokie zapałki"), kapustę posiekać; imbir i czosnek posiekać drobno. Na rozgrzany olej wrzucić czosnek i imbir, po paru sekundach dodać marchew. Smażyć, mieszając, aż zacznie się delikatnie złocić, wtedy dodać pora; posmażyć dalej. Kolejno dodać kapustę i grzyby mung. Kiedy wszystko wygląda na odpowiednio podsmażone, dodać sosu sojowego i papryczki. W wodzie rozmieszać koncentrat pomidorowy i mąkę ziemniaczaną i dolać. Wymieszać wszystko i posmażyć jeszcze z pół minuty.
Równolegle uprażyć sezam, natkę i szczypior posiekać drobno.
Danie podawać z ryżem lub makaronem obficie posypane sezamem, natka i szczypiorem.

koniec.

Komentarze