przepis na podstawie: http://www.tapenda.pl/przepis/Duszony_koper_wloski/1879/
składniki (na 4 porcje):
składniki (na 4 porcje):
- 3 bulwy fenkuła
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 3-4 średnie/małe cebule
- ostra papryka
- sól, pieprz
- woda, oliwa
sposób:
Odciąć młode liście od bulw. Bulwy poprzecinać wzdłuż na ósemki/szesnastki. Tak samo postąpić z cebulkami. Czosnek pokroić w plasterki. Na dużą patelnię wlać oliwę, dodać sól, paprykę. Do ciepłej oliwy dodać czosnek i cebulę, chwilę przesmażyć i dorzucić koper włoski. Posmażyć chwilkę i dodać wody tyle, żeby sięgała do 2/3 wysokości fenkuła. Przykryć pokrywką i dusić przez około pół godziny. Po tym czasie odkryć pokrywkę i pozwolić, by sos się zredukował (czyli jeszcze jakieś 15-20 min). Na końcu dodać posiekane listki natki pietruszki i fenkuła. Wymieszać.
Można podawać na obiad do ryżu i np. sałaty ze śmietaną.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz