duszony fenkuł

przepis na podstawie: http://www.tapenda.pl/przepis/Duszony_koper_wloski/1879/


składniki (na 4 porcje):
  • 3 bulwy fenkuła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 3-4 średnie/małe cebule
  • ostra papryka
  • sól, pieprz
  • woda, oliwa
sposób:

Odciąć młode liście od bulw. Bulwy poprzecinać wzdłuż na ósemki/szesnastki. Tak samo postąpić z cebulkami. Czosnek pokroić w plasterki. Na dużą patelnię wlać oliwę, dodać sól, paprykę. Do ciepłej oliwy dodać czosnek i cebulę, chwilę przesmażyć i dorzucić koper włoski. Posmażyć chwilkę i dodać wody tyle, żeby sięgała do 2/3 wysokości fenkuła. Przykryć pokrywką i dusić przez około pół godziny. Po tym czasie odkryć pokrywkę i pozwolić, by sos się zredukował (czyli jeszcze jakieś 15-20 min). Na końcu dodać posiekane listki natki pietruszki i fenkuła. Wymieszać.
Można podawać na obiad do ryżu i np. sałaty ze śmietaną.

koniec.

Komentarze