żurek

na podstawie: https://www.olgasmile.com/zakwas-na-zurek.html i http://www.jadlonomia.com/przepisy/weganski-zurek-z-pieczonymi-ziemniakami/

składniki:
  • żytni zakwas na żurek (przepis poniżej)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • mały seler (korzeń)
  • zielona część pora (lub dwóch małych), może też być cały por
  • pęczek łodyżek natki pietruszki (listki można wykorzystać do czegoś innego)
  • garść suszonych grzybów
  • kilka liści laurowych
  • olej
  • sól, pieprz

sposób:

Około 1,5 tygodnia wcześniej przygotować zakwas na żurek:
Do słoja wsypać około 8 łyżek mąki żytniej pełnej (2000), zalać ok. 0,6 litra przegotowanej lub źródlanej wody, dodać 3 duże przecięte na pół (lub na więcej części) ząbki czosnku, 3 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego. Dobrze jest dodać łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Całość wymieszać, przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić. Codziennie lub co dwa dni porządnie zamieszać. Gotowy zakwas (kiedy już przyjemnie pachnie kiszonką), jeśli ma jeszcze poczekać, wstawić do lodówki.

Do garnka wlać wodę i wrzucić pora, obrany seler, łodyżki, grzyby (nie trzeba ich wcześniej moczyć), obrany czosnek, jedną cebulę i liścia laurowego. Drugą z cebul opalić nad ogniem i również dorzucić do zupy. Całość posolić (obficie!) i gotować na małym ogniu pod przykryciem długo (około 2 godzin), do czasu aż grzyby zmiękną. Wtedy dodać zakwasu i haust oleju. Zagotować (ale nie gotować dłużej) i doprawić do smaku.

koniec.

Komentarze