zupa fasolowa

na podstawie: https://www.hajduczeknaturalnie.pl/fasolowka-ojcow-bonifratrow/


składniki:
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • mały seler
  • mały por
  • 4 ziemniaki
  • około 400 g suchej fasoli białej małej lub średniej (ostatnio było z 200 g i było znacznie za mało)
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka suszonego, mielonego majeranku
  • łyżeczka suszonego mielonego cząbru
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • około 70-100 g masła

sposób:
Fasolę namoczyć przez noc i ugotować prawie do miękkości w świeżej, niesolonej wodzie, na początku gotowania zbierając szumowiny. Włoszczyznę i ziemniaki pokroić w kostkę i dorzucić do gotującej się fasoli. Dodać ziele i przyprawy i gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodać masło.

koniec.

Komentarze