https://www.jadlonomia.com/przepisy/fasolowy-pasztet-z-jablkiem/ oraz https://www.jadlonomia.com/przepisy/swiateczny-pasztet/
(wersja z 2021 roku)
składniki (na 2 foremki pasztetowe):
- 100 g (pół szklanki) kaszy jaglanej
- 100 g białej fasoli (można spróbować z którąś mniej słodką fasolą)
- 100 g zielonej soczewicy
- 3-4 cebule (300 g)
- olej
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
- 5 owoców jałowca
- 2 goździki
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/3 szklanki whisky
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
można spróbować dodać:
- kilka (ok. 5) kawałków suszonych grzybów, namoczonych i podsmażonych razem z cebulą
- 3 kopiate łyżki przepłukanej kapusty kiszonej
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 100 g suchej palonej kaszy gryczanej
- 1/2 łyżeczki cząbru
sposób:
Fasolę namoczyć przez noc, następnie ugotować. Ugotować również kaszę jaglaną (ponoć najlepiej zblendować ją, gdy jest jeszcze ciepła) i soczewicę. Cebulę obrać i pokroić w półkola. Wrzucić na rozgrzany olej, dodać przyprawy i smażyć ok. 7 minut. Wtedy dolać whisky i poczekać aż płyn wyparuje. Wyjąć wszystkie liście i ziarna. Resztę przełożyć do dużej miski, dodać kaszę, fasolę, soczewicę i zblendować na gładką masę. Doprawić obficie solą i pieprzem (pasztet przed upieczeniem musi być lekko przesadzony w przyprawach).
Piec w 180 stopniach około 45 minut.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz