makaron z karmelizowaną cebulą

na podstawie: http://whiteplate.com/2010/03/pochwala-prostoty-makaron-z-karmelizowana-cebula/

składniki:
  • 6 średnich cebul
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 50 g masła
  • oliwa (ok. 50 ml)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki cukru muscovado (lub łyżeczka brązowego)
  • ok. 5 anchois
  • sól, pieprz
  • płatki parmezanu lub innego twardego, długodojrzewającego sera
  • makaron spagetti na 4 porcje

sposób:
Cebulę pokroić w pióra i dusić na wymieszanym tłuszczu z dodatkiem octu balsamicznego i tymianku około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukru i anchois. Podusić jeszcze z 10 min, do rozpuszczenia anchois.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać płatkami parmezanu.

koniec.

Komentarze