na podstawie: http://whiteplate.com/2010/03/pochwala-prostoty-makaron-z-karmelizowana-cebula/
składniki:
składniki:
- 6 średnich cebul
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 50 g masła
- oliwa (ok. 50 ml)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1,5 łyżeczki cukru muscovado (lub łyżeczka brązowego)
- ok. 5 anchois
- sól, pieprz
- płatki parmezanu lub innego twardego, długodojrzewającego sera
- makaron spagetti na 4 porcje
sposób:
Cebulę pokroić w pióra i dusić na wymieszanym tłuszczu z dodatkiem octu balsamicznego i tymianku około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukru i anchois. Podusić jeszcze z 10 min, do rozpuszczenia anchois.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać płatkami parmezanu.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz