fasola z czubrycą

na podstawie: https://www.hajduczeknaturalnie.pl/pieczona-fasola-jak-z-bistro-sanguszko/

Przepis do dopracowania.

składniki:
  • 400 g suchej fasoli piękny jaś
  • 4 spore cebule
  • 1-2 łyżki czubrycy czerwonej
  • 1-2 łyżki czubrycy zielonej
  • kopiata łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka suszonego mielonego czosnku
  • sól
  • olej lub oliwa

sposób:
Fasolę namoczyć przez noc. Następnie ugotować do miękkości w świeżej, niesolonej wodzie. Odcedzić. Cebule pokroić w pióra i podsmażyć na oleju do momentu aż zmiękną i zaczną się złocić. Wymieszać fasolę z cebulą (i tłuszczem) oraz przyprawami. (Właściwie już teraz jest gotowa do jedzenia) przełożyć do głębokiego naczynia do zapiekania, podlać odrobiną wody i piec w 180 st. przez 20 min.

koniec.

Komentarze