http://whiteplate.com/2008/08/tarta-cytrynowa-z-beza/
Proporcje na foremkę do tarty o średnicy 23 cm.
składniki:
na ciasto:
Proporcje na foremkę do tarty o średnicy 23 cm.
składniki:
na ciasto:
- 130 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 110 g masła
- 30 ml wody
na krem:
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru
- 1/5 łyżeczki soli
- 155 ml wody
- 45 g masła
- 3 żółtka
- 120 ml soku z cytryny (sok z 2 soczystych cytryn)
- otarta skórka z 1 cytryny
na bezę:
- białka z 3 jaj
- łyżeczka soku z cytryny
- 90 g cukru pudru
- 1 i 2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 60 ml wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
sposób:
Ciasto szybko zagnieść z podanych składników. Wylepić nim foremkę do tarty i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wstawić do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i piec około 20 min do zrumienienia ciasta.
Krem. Mąkę ziemniaczaną, sól i cukier wsypać do rondelka i dokładnie wymieszać. Następnie podłączyć gaz pod rondelkiem i powoli dolewać wody i połowę soku z cytryny nieustannie mieszając montewką do czasu, aż uzyskamy przezroczysty kisiel. Następnie zdjąć z ognia i dodać masła, resztę soku i skórkę z cytryny - wymieszać. Łyżkę masy dodać do roztrzepanych żółtek (cały czas intensywnie mieszając, żeby się nie zwarzyły) i tak zahartowane dodać do całości masy, cały czas intensywnie mieszając. Postawić z powrotem na ogień jeszcze na 2 minuty, nadal mieszając. Krem wylać na ciasto i przykryć folią, żeby nie powstał kożuch.
Beza. Do białek dodać sok z cytryny i ubić mikserem. Gdy białka potroją objętość miksując dalej, powoli dosypywać cukier. Następnie z mąki, wody i cukru waniliowego przygotować kisiel. Powstały kisiel wlać do ponownie ubijanych białek i poubijać jeszcze trochę, tak żeby nie zostały żadne gluty. Położyć pianę na krem.
Wstawić całość do nagrzanego do 180 st piekarnika na 10-15 min (do czasu, aż bez zacznie się rumienić). Schłodzić i wstawić do lodówki na noc.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz