tarta cytrynowa

http://whiteplate.com/2008/08/tarta-cytrynowa-z-beza/

Proporcje na foremkę do tarty o średnicy 23 cm.

składniki:

na ciasto:
  • 130 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 30 ml wody
na krem:
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 155 ml wody
  • 45 g masła
  • 3 żółtka
  • 120 ml soku z cytryny (sok z 2 soczystych cytryn)
  • otarta skórka z 1 cytryny
na bezę:
  • białka z 3 jaj
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 90 g cukru pudru
  • 1 i 2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

sposób:
Ciasto szybko zagnieść z podanych składników. Wylepić nim foremkę do tarty i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wstawić do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i piec około 20 min do zrumienienia ciasta.
Krem. Mąkę ziemniaczaną, sól i cukier wsypać do rondelka i dokładnie wymieszać. Następnie podłączyć gaz pod rondelkiem i powoli dolewać wody i połowę soku z cytryny nieustannie mieszając montewką do czasu, aż uzyskamy przezroczysty kisiel. Następnie zdjąć z ognia i dodać masła, resztę soku i skórkę z cytryny - wymieszać. Łyżkę masy dodać do roztrzepanych żółtek (cały czas intensywnie mieszając, żeby się nie zwarzyły) i tak zahartowane dodać do całości masy, cały czas intensywnie mieszając. Postawić z powrotem na ogień jeszcze na 2 minuty, nadal mieszając. Krem wylać na ciasto i przykryć folią, żeby nie powstał kożuch.
Beza. Do białek dodać sok z cytryny i ubić mikserem. Gdy białka potroją objętość miksując dalej, powoli dosypywać cukier. Następnie z mąki, wody i cukru waniliowego przygotować kisiel. Powstały kisiel wlać do ponownie ubijanych białek i poubijać jeszcze trochę, tak żeby nie zostały żadne gluty. Położyć pianę na krem.
Wstawić całość do nagrzanego do 180 st piekarnika na 10-15 min (do czasu, aż bez zacznie się rumienić). Schłodzić i wstawić do lodówki na noc.

koniec.

Komentarze