lazania

składniki:
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę
  • marchew starta na tarce o grubych oczkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1/2 przecieru pomidorowego z kartonika
  • zioła, papryczka chili
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki posiekana
  • 1,5 kulki mozarelli pokrojonej w plastry
  • makaron lazaniowy

na beszamel:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • około 250 ml mleka
  • garść startej mozarelli (pół kulki)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

sposób:

Cebulę, czosnek i marchewkę podsmażyć. Dodać krojone pomidory, przecier i zioła, sól, pieprz i smażąc, odparować do uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstego sosu. 
Przygotować beszamel: do rondelka dajemy masło, po stopieniu dodać mąki. Następnie, intensywnei mieszając dolewać ciurkiem mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Na końcu dorzucić startą mozarellę.
Na dno foremki, w której będzie się lazania robiła wyłożyć cienką warstwę sosu, na to płaty makaronu, dalej: sos pomidorowy, mozarella w plastrach, natka pietruszki itd. do wykorzystania wszystkiego co mamy. 
Na górę kładziemy beszamel. Zapiekać w piekarniku bez przykrycia (jak długo i w jakiej temperaturze?)

koniec.

Komentarze