składniki:
na beszamel:
- 1 duża cebula posiekana w kostkę
- marchew starta na tarce o grubych oczkach
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1/2 przecieru pomidorowego z kartonika
- zioła, papryczka chili
- sól, pieprz
- natka pietruszki posiekana
- 1,5 kulki mozarelli pokrojonej w plastry
- makaron lazaniowy
na beszamel:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- około 250 ml mleka
- garść startej mozarelli (pół kulki)
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
sposób:
Cebulę, czosnek i marchewkę podsmażyć. Dodać krojone pomidory, przecier i zioła, sól, pieprz i smażąc, odparować do uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstego sosu.
Przygotować beszamel: do rondelka dajemy masło, po stopieniu dodać mąki. Następnie, intensywnei mieszając dolewać ciurkiem mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Na końcu dorzucić startą mozarellę.
Na dno foremki, w której będzie się lazania robiła wyłożyć cienką warstwę sosu, na to płaty makaronu, dalej: sos pomidorowy, mozarella w plastrach, natka pietruszki itd. do wykorzystania wszystkiego co mamy.
Na górę kładziemy beszamel. Zapiekać w piekarniku bez przykrycia (jak długo i w jakiej temperaturze?)
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz