inspirowane: https://ammniam.pl/wege-fasolka-po-bretonsku/
składniki:
Alternatywny (lżejszy http://whiteplate.com/2018/03/fasolka-po-bretonsku-fasolka-w-pomidorach/) przepis mówi o dodaniu jedynie fasoli, pomidorów i selera naciowego, oraz dodaniu do całości 2 łyżeczek cukru i 6 łyżek dobrego octu balsamicznego.
składniki:
- 2 szklanki suchej białej fasolki (średniej, lub jaśka)
- 0,4-0,5 litra domowego przecieru pomidorowego
- 1 marchew
- 1/4 selera
- ew. można spróbować dodać selera naciowego (wtedy podsmażamy go razem z cebulą)
- 1 pietruszka (może być zastąpiona większą ilością selera)
- 1 większa cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 kopiate łyżeczki wędzonej papryki
- łyżeczka zataaru
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka lub więcej majeranku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
sposób:
Fasolę namoczyć przez noc i ugotować. Do dużego garnka wlać olej, wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć, aż zacznie się złocić, wtedy dorzucić startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę i selera. Posmażyć jeszcze chwilę, aż warzywa staną się miękkie i lekko zaczną się przysmażać. Dodać fasolę i przecier pomidorowy (jeśli za gęste - dolać nieco wody z gotowania fasoli) oraz wszystkie przyprawy. Przykryć i podusić pół godziny lub dłużej. Danie powinno poleżakować dobę, żeby smaki się przegryzły.
Alternatywny (lżejszy http://whiteplate.com/2018/03/fasolka-po-bretonsku-fasolka-w-pomidorach/) przepis mówi o dodaniu jedynie fasoli, pomidorów i selera naciowego, oraz dodaniu do całości 2 łyżeczek cukru i 6 łyżek dobrego octu balsamicznego.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz