fasolka w sosie pomidorowym à la fasolka po bretońsku

inspirowane: https://ammniam.pl/wege-fasolka-po-bretonsku/

składniki:
  • 2 szklanki suchej białej fasolki (średniej, lub jaśka)
  • 0,4-0,5 litra domowego przecieru pomidorowego
  • 1 marchew
  • 1/4 selera
  • ew. można spróbować dodać selera naciowego (wtedy podsmażamy go razem z cebulą)
  • 1 pietruszka (może być zastąpiona większą ilością selera)
  • 1 większa cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 kopiate łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczka zataaru
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka lub więcej majeranku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

sposób:

Fasolę namoczyć przez noc i ugotować. Do dużego garnka wlać olej, wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć, aż zacznie się złocić, wtedy dorzucić startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę i selera. Posmażyć jeszcze chwilę, aż warzywa staną się miękkie i lekko zaczną się przysmażać. Dodać fasolę i przecier pomidorowy (jeśli za gęste - dolać nieco wody z gotowania fasoli) oraz wszystkie przyprawy. Przykryć i podusić pół godziny lub dłużej. Danie powinno poleżakować dobę, żeby smaki się przegryzły.

Alternatywny (lżejszy http://whiteplate.com/2018/03/fasolka-po-bretonsku-fasolka-w-pomidorach/) przepis mówi o dodaniu jedynie fasoli, pomidorów i selera naciowego, oraz dodaniu do całości 2 łyżeczek cukru i 6 łyżek dobrego octu balsamicznego.

koniec.

Komentarze