buraczki po burgundzku

na podstawie: http://www.greenkitchenstories.com/beet-bourguignon/

Z tego przepisu robione ostatnio (z drobnymi modyfikacjami, ale wpisane już tak jak powinno być): danie wyszło bardzo dobre (podawane z fasolką), tylko było tego za dużo (wyszło w sumie 8 porcji). Było robione z 7 buraków, 4 marchewek i w sumie 1 kg pieczarek.

składniki:
  • 5 niedużych, obranych i pokrojonych na ćwiartki, bądź ósemki buraczków
  • 3 średnie marchewki obrane i pokrojone na duże kawałki (na około 6 części każda)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 zgniecione ząbki czosnku
  • 2 duże cebule posiekane w sporą kostkę
  • 1-1,5 szklanki czerwonego wina
  • 0,4 kg pieczarek brązowych bądź portobello (ważne żeby były świeże i jędrne)
  • 0,4 kg pieczarek zwykłych (j.w.)
  • garść połamanych na nieduże kawałki suszonych grzybów leśnych (mogą być nogi itp.) namoczonych w około szklance wody przynajmniej kilka godzin wcześniej
  • 1 szklanka wody lub bulionu ze śmieci
  • oliwa
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka musztardy (najlepiej francuskiej)
  • 2 łyżki mąki i masło do "zasmażki"
  • sól, pieprz

sposób:
W garnku żeliwnym rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę do zeszklenia, na końcu dodać 2 ząbki czosnku (przeciśnięte lub posiekane). W czasie podsmażania cebuli, obok na patelni partiami podsmażyć pokrojone buraczki, a następnie marchew (tak, jakby się z zewnątrz obsmażało mięso). Kolejne podsmażone partie warzyw dorzucać do cebuli. Następnie podsmażać partiami pieczarki pokrojone na spore kawałki (mniejsze kapelusze przekroić tylko na pół, duże na maksymalnie 6 części; nogi na 3 części) - pieczarki należy podsmażać na bardzo rozgrzanej patelni szybko (4-5 min), tak, żeby nie puściły wody, a chwyciły się z wierzchu (tak jak to robi Julia Child: https://www.youtube.com/watch?v=zA2ys8C-lNk ). Cały czas kontrolować zawartość garnka żeliwnego - jeśli cebula zacznie się za mocno złocić, dodać szklankę wody. Podsmażone pieczarki dodać do garnka. Gdy już wszystkie warzywa mamy w garnku dodać namoczone grzyby leśne razem z wodą oraz przecier/pastę pomidorową, wino, wodę (jeśli nie dodana wcześniej), liście laurowe, musztardę, łyżeczkę soli i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować długo (z 2,5 - 3 godziny).

Na kwadrans przed końcem gotowania (w czasie, kiedy buraczki są już miękkie) przygotować i wmieszać zasmażkę: miękkie lub roztopione w rondelku masło (ok. 50-75 g) wymieszać z mąką (nie smażyć!) i rozmieszać w zawartości garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, pogotować jeszcze kilka minut.

Podawać z ugotowaną białą fasolą, albo pieczywem - ziemniaki do tego nie pasują (może z ugotowaną soczewicą?).

koniec.


Komentarze