przepis na podstawie: http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2014/01/sledzie-po-skandynawsku.html
składniki (na 6 płatów śledziowych):
składniki (na 6 płatów śledziowych):
- 5-6 małych cebulek pokrojonych w cienkie plasterki
- pęczek koperku
- 150 ml octu spirytusowego
- 300 ml wody
- 100-130 g cukru (bardzo dobrze wychodzi również z cukrem muscovado, tylko zalewa robi się głęboko brązowa)
- 1 łyżeczka soli
- 20 kulek ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki ziarenek kolendry
- 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka ziaren jasnej gorczycy
- 5 goździków
- 10 lekko zmiażdżonych jagód jałowca
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki ziaren kminku (obligatoryjnie)
sposób:
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, opłukać i pokroić na kęsy. Wszystkie składniki zalewy (poza cebulą, koperkiem i octem) gotować przez 10 min, dodać ocet i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do słoika wkładać na przemian śledzie, cebulkę, kawałek koperku, przyprawy z zalewy itd. Całość zalać zalewą. Gotowe po 5 dniach.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz