śledzie z koperkiem

przepis na podstawie: http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2014/01/sledzie-po-skandynawsku.html


składniki (na 6 płatów śledziowych):
  • 5-6 małych cebulek pokrojonych w cienkie plasterki
  • pęczek koperku
  • 150 ml octu spirytusowego
  • 300 ml wody
  • 100-130 g cukru (bardzo dobrze wychodzi również z cukrem muscovado, tylko zalewa robi się głęboko brązowa)
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 kulek ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki ziarenek kolendry
  • 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziaren jasnej gorczycy
  • 5 goździków
  • 10 lekko zmiażdżonych jagód jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki ziaren kminku (obligatoryjnie)

sposób:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, opłukać i pokroić na kęsy. Wszystkie składniki zalewy (poza cebulą, koperkiem i octem) gotować przez 10 min, dodać ocet i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do słoika wkładać na przemian śledzie, cebulkę, kawałek koperku, przyprawy z zalewy itd. Całość zalać zalewą. Gotowe po 5 dniach.

koniec.

Komentarze