śledzie w pomidorach i cebuli

na podstawie przepisu: http://whiteplate.com/2013/12/sledzie-szwedzkie-korzenno-pomidorowe-musztardowe/

składniki (na około 4-5 płatów śledziowych = 1,5 litrowy słoik = pół kilograma śledzi):
  • 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka białego cukru
  • 1 łyżka cukru muscovado (lub trzcinowego)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 230 g koncentratu pomidorowego
  • garść drobnych rodzynek (można pominąć)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • sól

sposób:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez moc, opłukać, osuszyć i pokroić na kęsy. W rondelku na oleju zeszklić cebulę, dodać cukier, liście laurowe, ziele angielskie i dusić kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki i podsmażyć kolejnych kilka minut. Zostawić sos do całkowitego ostygnięcia. Układać warstwowo: sos, śledzie, sos, śledzie, sos... aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos.
Najlepsze po 3 dniach.
Swobodnie można przetrzymywać w lodówce do miesiąca.

koniec.

Komentarze