na podstawie przepisu: http://whiteplate.com/2013/12/sledzie-szwedzkie-korzenno-pomidorowe-musztardowe/
składniki (na około 4-5 płatów śledziowych = 1,5 litrowy słoik = pół kilograma śledzi):
składniki (na około 4-5 płatów śledziowych = 1,5 litrowy słoik = pół kilograma śledzi):
- 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 1 łyżka białego cukru
- 1 łyżka cukru muscovado (lub trzcinowego)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 230 g koncentratu pomidorowego
- garść drobnych rodzynek (można pominąć)
- 0,5 szklanki oleju
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- sól
sposób:
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez moc, opłukać, osuszyć i pokroić na kęsy. W rondelku na oleju zeszklić cebulę, dodać cukier, liście laurowe, ziele angielskie i dusić kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki i podsmażyć kolejnych kilka minut. Zostawić sos do całkowitego ostygnięcia. Układać warstwowo: sos, śledzie, sos, śledzie, sos... aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos.
Najlepsze po 3 dniach.
Swobodnie można przetrzymywać w lodówce do miesiąca.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz