na podstawie przepisu z: http://pistachio-lo.blogspot.com/2013/12/inlagd-sill-najsynniejsze-szwedzkie.html
składniki (na około 80 dag płatów śledziowych):
składniki (na około 80 dag płatów śledziowych):
- 5 czerwonych cebul (pokrojonych w półkola)
- 200 ml octu spirytusowego
- 400 ml wody
- 200 g cukru
- 2,5 marchewki pokrojonej w cienkie plastry
- 20 ziaren pieprzu
- 8 liści laurowych
- 30 ziaren ziela angielskiego
sposób:
Wszystkie składniki marynaty zagotować, na końcu dodać ocet. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na kęsy i układać w słoiku warstwami na zmianę z cebulą i marchewką. na koniec całość zalać zalewą. Najlepsze po tygodniu. W lodówce przechowywać można do miesiąca.
koniec
Komentarze
Prześlij komentarz