różowe śledzie inlagd sill

na podstawie przepisu z: http://pistachio-lo.blogspot.com/2013/12/inlagd-sill-najsynniejsze-szwedzkie.html

składniki (na około 80 dag płatów śledziowych):
  • 5 czerwonych cebul (pokrojonych w półkola)
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 400 ml wody
  • 200 g cukru
  • 2,5 marchewki pokrojonej w cienkie plastry
  • 20 ziaren pieprzu
  • 8 liści laurowych
  • 30 ziaren ziela angielskiego

sposób:

Wszystkie składniki marynaty zagotować, na końcu dodać ocet. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na kęsy i układać w słoiku warstwami na zmianę z cebulą i marchewką. na koniec całość zalać zalewą. Najlepsze po tygodniu. W lodówce przechowywać można do miesiąca.

koniec

Komentarze