karpatka

Przepis mamy Muminka.

Uwaga:
Ciasto wychodzi idealne, ale masy jest za mało (spróbować z podwójnej porcji) i jest za słodka (więc może pozostać przy tej 1/3 szklanki).

ciasto:

składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia

sposób:

Masło rozpuścić, dodać wodę, doprowadzić do wrzenia, następnie dodać mąkę (najlepiej w 2 partiach) i intensywnie mieszać. Gotować przez 5 minut. Wystudzić. Do letniej masy wbijać po jednym jajku i ucierać pałką. Na końcu dodać proszek do pieczenia.
Ciasto rozsmarować na blaszce (czarnej, większej) wysmarowanej wcześniej masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni, po ok. 7 minutach skręcić temperaturę na ok.150 stopni (na 4).
Piec w sumie ok. 15 minut: ciasto ma być lekko zarumienione.


masa:
  • 1/2 l mleka
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru może być trochę mniej
  • 1 kostka masła (ponoć może być trochę mniej na rzecz większej ilości budyniu - ew. sprawdzić)
  • 2 łyżki (z górką, ale nie za dużą) mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżka mąki ziemniaczanej
  • żółtko (wedle niektórych przepisów; można wypróbować)

sposób:

Mleko ugotować z cukem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać wymieszane, połączone obie mąki z 1/3 szklanki mleka (i ew. wymieszane z żółtkiem). Intensywnie mieszać, aby nie powstały grudki, najlepiej szybko zdjąć z palnika.
Wystudzić. Bardzo miękkie masło (od miękkości masła zależy czy krem się uda) rozdrobnić mikserem, a następnie wlewać po jednej łyżce budyniu i miksować, aż do wyczerpania składnika.
Uwaga! Nie można tego robić zbyt długo, bo masło się ścina.

Blat karpatkowy przekroić na pół, wysmarować masą. Trzymać w chłodnym miejscu.

koniec.

Komentarze