kapusta z grzybami i śliwkami a la bigos

składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej (1,5 słoika)
  • 2 duże cebule
  • 1 marchew (można pominąć)
  • grzyby suszone leśne (ok. 2 garście)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 10-20 wędzonych śliwek
  • 3 łyżki powideł lub odpowiednia ilość suszonych śliwek
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 rozgniecionych ziaren jałowca
  • pieprz, sól
  • ok. 50 ml oleju
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ew.: wg niektórych przepisów można dodać 1/2-1 szklankę wina czerwonego

Myślę, że można spróbować zrobić kompilację z przepisem: http://www.jadlonomia.com/przepisy/bigos-wegetarianski-doskonay/ Odjęcie marchewki i cebuli, a dodanie niedużej ilości zielonej soczewicy może być ciekawe.

sposób:

Grzyby suszone namoczyć przez noc, następnie ugotować. W dużym garnku podsmażyć na oleju posiekaną cebulę (do momentu aż zacznie się złocić), dorzucić nie zbyt drobno posiekane pieczarki (najpierw puszczą wodę, więc niech ona wyparuje) i ugotowane posiekane grzyby leśne (lepią się do patelni, więc musza być dodane na samym końcu). Całość jeszcze chwilę posmażyć i dorzucić przepłukaną kapustę kiszoną, dolać wody z gotowania grzybów leśnych, i uzupełnić wodą, tak, żeby płyny sięgały wysokości kapusty z grzybami. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec. Gotować wszystko na wolnym ogniu dłuższy czas (z 1,5 godziny). Między czasie  zetrzeć marchew na grubych oczka i dorzucić. Śliwki (zarówno wędzone jak i suszone) posiekać drobno i dodać do całości. Gotować wszystko przynajmniej 3 godziny na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Na godzinę przed końcem położyć koncentratu pomidorowego, soli i pieprzu do smaku.
Kolejnego dnia podgrzewać ponownie całość. Im więcej dni się podgrzewa, tym lepsze.

koniec.

Komentarze