cebula kandyzowana

Porcja na 6 - 8 burgerów.

składniki:
  • 7 dużych (lub średnio dużych) cebul czerwonych (białe też się nadadzą)
  • 3 kopiate łyżki cukru muscovado (bądź trzcinowego)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • ok. 4 łyżki oliwy
sposób:

Cebule pokroić w półkola, oliwę rozgrzać w rondelku, wrzucić cebulę i smażyć przez około 10 min, aż zmięknie. Dodać cukier i smażyć mieszając kolejne 2 minuty, dodać octy i liście laurowe, wymieszać. Dusić pod przykryciem 45 minut do godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wyjąć liście laurowe, doprawić solą i pieprzem.
Podawać na ciepło lub zimno. Znakomicie komponuje się z serami pleśniowymi.

koniec.

Komentarze