Porcja na 6 - 8 burgerów.
składniki:
składniki:
- 7 dużych (lub średnio dużych) cebul czerwonych (białe też się nadadzą)
- 3 kopiate łyżki cukru muscovado (bądź trzcinowego)
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- ok. 4 łyżki oliwy
sposób:
Cebule pokroić w półkola, oliwę rozgrzać w rondelku, wrzucić cebulę i smażyć przez około 10 min, aż zmięknie. Dodać cukier i smażyć mieszając kolejne 2 minuty, dodać octy i liście laurowe, wymieszać. Dusić pod przykryciem 45 minut do godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wyjąć liście laurowe, doprawić solą i pieprzem.
Podawać na ciepło lub zimno. Znakomicie komponuje się z serami pleśniowymi.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz