gulasz / stroganow z boczniaków i pieczarek

wariacja nt przepisu https://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/grzybowy-stroganoff_9925.html

składniki (na 4 porcje):
  • ok. 0,25 kg boczniaków
  • ok. 0,3 kg pieczarek (lepsze ciemne)
  • cebula
  • ogórek kiszony
  • natka pietruszki
  • sos sojowy - 1,5 łyżki
  • 1,5 - 2 łyżeczki cukru
  • kubek śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka koncentratu
  • sól, pieprz

sposób:

Boczniaki oczyścić, a następnie pokroić/porwać wzdłuż blaszek w pasy. Smażyć na patelni na dużym ogniu, tak żeby boczniaki się przyrumieniły - stosować smażenie ciśnieniowe, czyli pod garnkiem. Odłożyć po usmażeniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki lub drobniejsze części (w zależności od wielkości pieczarek) i tak samo podsmażyć na patelni do zezłocenia. Z patelni zdjąć pieczarki i wrzucić pokrojoną w pióra cebulę, szybko podsmażyć.
Wersja alternatywna: boczniaki i pieczarki pokroić na mniejsze części, do boczniaków dodać sos sojowy i oliwę, do pieczarek sól, pieprz i oliwę. Wysypać na wyłożoną papierem blaszkę, osobno boczniaki, osobno pieczarki i wstawić do rozgrzanego maksymalnie piekarnika. Po 10 minutach przemieszać. Boczniaki powinny być gotowe po ok. 15 minutach, pieczarki będą potrzebowały jeszcze ok. 10-15 minut więcej.
Do garnka wrzucić podsmażoną cebulę, pieczarki i posolić dosyć obficie. Dorzucić posiekany drobno ogórek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę i koncentrat oraz porządnie zahartowaną śmietanę. Na końcu dorzucić boczniaki. Doprawić pieprzem i solą. Zagotować, ale nie gotować dłużej niż kilka minut. Podawać z kaszą, najlepiej posypane świeżą natką.

koniec.

Komentarze