sernik mamy Muminka

Podane proporcje wystarczają ma małą blaszkę 18 cm x 29 cm.

ciasto:
  • 20-25 dag mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 2,5 łyżki kakao
  • ew. trochę śmietany (jeśli ciasto się nie klei)


masa serowa:
  • 3/4 kg twarogu (najlepiej tłustego)
  • 20 dag cukru (ilość odpowiednia do mocno kwaśnego twarogu; jeśli twaróg mało kwaśny, to mniej)
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • białka

sposób:

Składniki na ciasto wymieszać razem i wyrobić. Podzielić na 3 części i wstawić do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi, w garnku rozpuścić masło. Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków (chyba, że jest mielony) i dodać do masła. Dodać pozostałe składniki poza białkami (żółtka wtedy, jak masa będzie wystarczająco chłodna). Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Na brytfankę zetrzeć na tarce 2/3 ciasta na to wylać masę serową, na wierzch zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta.
Piec w 180 stopniach przez około 45 minut do godziny (do suchego patyczka). Nie wyciągać raptownie, bo opadnie - wyłączyć piekarnik i zostawić wewnątrz ciasto, po pewnym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić tak ciasto do wystygnięcia.

Najlepsze kolejnego dnia.

koniec.

Komentarze